یَا كَاشِفَ الْغَمِّ
📝 #خلاصه_سخنرانی شرح سوره واقعه | قسمت ۱
حجتالاسلام انجوینژاد
📆 جلسه هفتگی، ۱۴۰۳/۰۹/۲۴
✅ باتوجه به وقایع و بحثهای آخرالزمانی، به شرح و تفسیر روایی سوره واقعه خواهیم پرداخت. تفسیر روایی یعنی تفسیری که در آن توجه به عمق و بطن است.
📖 آیات قرآن یک ترجمه، یک تفسیر و یک تأویل دارند. یک آیه قرآن، یک ترجمه دارد، دهها تفسیر و ۷۰ در ۷۰ (۴۹۰۰) تأویل دارد و هر تأویل از تأویل قبلی عمیقتر است. این موضوع نشاندهنده این است که معجزه قرآن در تأویل و تفسیر آن است.
🔅 إِذَا وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُ. لَيْسَ لِوَقْعَتِهَا كَاذِبَةٌ. خَافِضَةٌ رَافِعَةٌ
مُراد، روز قیامت است. آنهایی که قیامت را تکذیب میکردند، بعد از اینکه علائم قیامت را دیدند، دیگر نمیتوانند تکذیب کنند.
⚠️ إِذَا وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُ یعنی یک واقعیتی وجود دارد که مردم آن را حس نمیکنند و از آن مغفولند. انسان چون برداشت و تجربهای از مرگ ندارد، اگر تمام پزشکان هم از او قطع امید کنند، باور نمیکند که قرار است بمیرد. یکی از علائم قیامت همین است، آدمها تا نمیرند، باورشان نمیشود؛ گرچه ممکن است به لحاظ ذهنی هم بگوید در حال مرگ هستم و وصیتنامهاش را هم بنویسد اما باورش نمیشود. آدمها بهلحاظ عقلی میپذیرند که میمیرند اما بهلحاظ قلبی، هیچ آدمی باورش نمیشود که میمیرد. این واقعه، واقعهای است که تا نبینی باور نمیکنی.
🖼 امام صادق (ع) میگویند از لحظه مرگ (جدا شدن روح از بدن) تا لحظهای که متوجه میشوی مُردی، مانند یک پرده، کل دنیا و حقیقت دنیا به شما نمایش داده میشود. تازه میفهمید در یک عالم رویا و خوابی بودید و الان از خواب پریدید.
😴 یکی از بحثهایی که آیت الله جوادی آملی روی آن تأکید دارند این است که به دنیا، عالم خیال میگویند. عالم خیال یعنی یک وهم و توهم که برای فرد واقعیت دارد. وقتی انسانها میمیرند تازه میفهمند که واقعیت دنیا چه بوده است.
✅ قسمت بعدی إِذَا وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُ، واقعیت نیتها و اعمال است. این هم برای انسانها مشخص میشود. چه بسا فردی که سالها فکر میکرده در حال جمعآوری ثواب است، اما در همان ثانیه اول میفهمد تمام آن سالها باطل بوده است.
❌ آدمها در دنیا، اثر نیت بر عمل را نمیفهمند. اثر نیت شر بر اعمال مانند موش در خم است. اعمال را جمع کردید اما نیت را چک نکردید.
⁉️ چرا فکر میکنی باید یک عمل بزرگ داشته باشی؟ باید یک نیت بزرگ داشته باشی.
🥺 وَالْعَصْرِ. إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ یعنی همه آدمها احساس زیان میکنند. این موضوع به ایه إِذَا وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُ برمیگردد چون تازه حقیقت و وزن اعمال و نیتها مشخص میشود و متوجه میشویم چه چیزهایی را باختیم؛ مثلاً چقدر زحمت کشیدم و یک مدرسه ساختم اما نیت مشکل داشته.
⚠️ کارهای سخت و بزرگ را انجام بده اما روی آن حساب نکن. این موضوع باعث افزایش اخلاص شما هم میشود.
✅ دومین پیام:
⛔️ وقتی واقعیت مشخص میشود، هیچ برداشت اشتباهی وجود نخواهد شد. شفافیت اعمال و نیات مانند آبی است که روی دستت میریزد. دیگر امکان تکذیب نیست.
❌ وقتی واقعیت اتفاق میافتد، متنبه شدن دیگر سودی ندارد.
💡 انسان مؤمن کسی است که کار را به موقع انجام دهد. امام میفرمودند یک اتفاقات خوبی در دوران جوانی برای شما وجود دارد که اگر آنها را انجام ندهید، بعدها هم دیگر نمیتوانید آن را انجام بدهید. فرصتها در حال گذر است و دیگر برنمیگردد. باید قدر آن را دانست.
🔆 خَافِضَةٌ رَافِعَةٌ؛ همه چیز از هم میپاشد. پاشیده شدن تمام ذهنیتها و بالا و پایین شدن تمام فرضیات دنیای پر از خیال و افسانه ما؛ یعنی بعد از اینکه از دنیا رفتی، تمام سیستم ذهنیات راجع به دنیا بهطور کلی از هم میپاشد. متوجه میشوی چیزی را بالا میپنداشتی که پایین بود و بالعکس و برای قضاوتهای اشتباه تلاش کردی.
⚠️ امام سجاد (ع) ذیل إِذَا وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُ میفرمایند: هر کس با آرامش خدا را به خیال این دنیا رها کند، نَفَس او با حسرتی که حاصل از دیدن واقعیت است قطع میشود. به خدا قسم که دنیا در برابر آخرت مانند دو کفه ترازو است، هر چقدر کفه دنیا را سنگینتر کنی، کفه آخرت سبکتر میشود و بالعکس.
💣 قسمت اول در هم پاشیدن، ذهنیت است؛ دوم، ارکان دنیا هم از میپاشد. وقتی واقعیت مشخص میشود، متوجه میشوید کسانی که ۲۰ سال دنبال آنها میدویدی، پشیزی ارزش ندارند و به کسانی بیتوجه بودید که اولیاء خدا بودهاند. دومین چیزی که در إِذَا وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُ مشخص میشود، حقیقت اعتبار خلایق است.
✴️ دست اولیاء خدا بعد از جدا شدن روح از بدن برای دنیا بازتر است. وقتی میگویند حسن نصرالله شهید موثرتر از نصرالله زنده است، مبتنی بر روایات است؛ چون قدرتهای واقعی در اختیارشان است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید