امروز 8 اردیبهشت 1404 - 28 شوال 1446
خواندنی ها

خلاصه سخنرانی | پرونده در قیامت

10 اسفند 1387 -   12:00 ق.ظ  دسته بندی: متن سخنرانی ها

یا لطیف
سخنرانی حجةالاسلام سید محمد انجوی نژاد
زمان : 10 / 12 / 1387
موضوع : پرونده در قیامت

اذا الصُحف النُشَِرت ..
زمانی که پرونده ی اعمال نشر داده می شود .
این آیه ی شریفه به زمانی بر می گردد که پرونده ی اعمال انسان در برابرش گشوده می شود. در اولین قدم نشر صحف، موضع خداوند نسبت به بنده اش مشخص می شود که موضع اولیه است. انسان و اطرافیانش می فهمند که نمره اش چند است. در ابتدای کار یک تعیین تکلیف وجود دارد : دادن پرونده به دست چپ یا دست راست : اصحاب الیمین و اصحاب الشمال . اصحاب یمین بشارتی دارند که ظاهراً پیروز شده اند. و برای اصحاب شمال وعیدی ایجاد می شود که باخته اند.

اصحاب یمین
این ها نمره ی قبولی آورده اند اما یک سری از گناهان در پرونده شان هست. و با “سابقون ” که بدون معطلی به سمت رضوان الهی رفتند، تفاوت دارند. چون نمره ی قبولی آورده است ، اولاً خداوند گناهانش را می بخشد. ثانیاً این گناهان فقط بین خدا و شخص باقی می ماند. و ثالثاً خداوند سیئاتش را مبدل به حسنات می کند .

در روایت داریم که وقتی این افراد به سمت بهشت حرکت می کنند، گناهان از ذهنشان پاک می شود و مانند فنر به سوی بهشت می جهند !

اصحاب شمال
کسانی که پرونده به دست چپشان داده می شود:

اولاً گناهانشان بخشیده نمی شود . کسی هم که اعتراض کند، چیزهایی را که مدعی است حسنه است، خداوند بررسی می کند و پس از اثبات گناهانش، حسناتش یک به یک به سیئات مبدل می شوند ! ثانیاً پرونده شان برای خلق باز می شود. مهمترین دلیلش این است که در محکمه ی الهی، کسانی که بخشیده نمی شوند، برای بقیه سؤال ایجاد نشود. خداوند با این پرده دری از محکمه ی خودش دفاع می کند که دلیل رد شدن این افراد و به هدر رفتن عباداتش چه بوده است. و این، قبل از ورود به جهنم، بدترین اتفاق است : باطن شخص برای مؤمنین و مؤمنات و اطرافیانش رو می شود و همه می بینند.
تنها راهی که برای این دسته می مانَد، این است که تمام مسائل را به گردن شیطان بیندازد و بگوید او مرا فریب داد؛ در اینجا شیطان هم حاضر است ومی گوید من هیچ کاری نکردم ! من فقط دعوتش کردم ! او با اختیار خودش انتخاب کرد ! و شیطان کاملاً خودش را کنار می کشد.

بعد از این مرحله، آماده می شوند برای رفتن به سمت موعود؛ که بهشت یا جهنم است.

موارد مؤثر در پرونده :
نکات مثبت :
* زیارت آقا ابا عبدالله (ع) . بسیار تأثبر مثبتی دارد. در روایت داریم کسی که حتی برای چند دقیقه به زیارت امام حسین(ع) می رود، تمام گناهانش پاک می شود؛ گویا که تازه از مادر متولد شده است. به شرطی که زیارت برای خدا باشد.

* زیارت آقا علی ابن موسی الرضا(ع) .
بسیار مؤثر است. تنها امام معصومی که قول داده در سه موقف به فریاد کسی برسد که از راه دور به زیارتش رفته است، امام رضا(ع) است. و موقف دوم همینجاست.

پرونده ها سه مدل است :

1. پرونده ی اعمال شخصی ؛ خوبی و بدی بسیار دقیق چیده شده . خوبی های فاسد جدا شده و به بدی ها ملحق شده است. اضطرارها از بدی جدا می شود.

نکته : انسان در جایی مضطر است که واقعاً راه فراری نباشد. بعضی وقت ها می گوییم اضطرار؛ ولی بدمان هم نمی آید ! بدی در صورت اضطرار از پرونده جدا می شود.

2. پرونده ی اعمال امت ها ؛ در قیامت هر امتی به نامه ی اعمالش فراخوانده خواهد شد ( جاثیه / آیه 28 ) . اینجا دیگر به شخص کاری ندارند. پرونده ی امت اسلامی را در آن دهه و سده ای که شما بودید، بررسی می کنند که امت در آن زمان رد یا قبول شده. اگر رد شده باشد، بررسی می کنند که آیا فلانی مقاومت کرد ؟ نهی از منکر کرد ؟؟ در جامعه به پای ارزش هایش ایستادگی کرد؟ ثابت قدم بود یا نه ؟؟ با بی تفاوتی اش در قبول نشدن جامعه اش مؤثر نبود ؟؟ و …
از خانه به عنوان کوچکترین واحد امت شروع می شود تا محله و شهر و  .. و مسلمین کل جهان. تاثیر فرد را در جریانات انسان ساز جهانی اسلام ؛ مثبت یا منفی، بررسی می کنند.

3. پرونده ی کلی ( لوح محفوظ ) ؛ نامه ی اعمال جامع عمومی. از دو قسمت  سجّیین و عِلّیین تشکیل شده است که در آن یک تقسیم بندی کلی برای امت صورت گرفته است. بدکاران امت در لیست سجیین قرار می گیرند ( لیست سیاه  ! ) و علیین کسانی هستند که مجاز به عبور از این مرحله هستند.
مهم ترین نکته در لیست سیاه، نفاق است؛ کسی که قلباً و عقلاً اعتقاد نداشته اما برای شخص خودش و برای جامعه خوب کار کرده است ! ولی منافق بوده. مثلا ضرورت ایجاب می کرده است یا در یک زمان خاص منفعتش در فلان کار بوده است. لازم بوده اینگونه برخورد کند تا مقبول واقع شود !منافق یعنی کسی که برای رسیدن به اهداف خاصی ادای خوب بودن را در بیاورد در حالیکه قلباً کوچکترین اعتقادی ندارد. کسانی هم که تا قبل از آشکار شدن نفاقشان از دنیا بروند، جزء لیست سیاه هستند.

موقف چهارم : صراط
صراط یعنی راه؛ پل. پلی است که از روی جهنم رد می شود و تمام انسان ها باید از روی این پل رد شوند ، ولو اینکه بخواهند به بهشت بروند. در تعاریف صراط داریم باریک تر از مو، بُرنده تر از شمشیر، و داغ تر از آتش. این ها مفاهیم کنایی است : باریک یعنی بسیار دقیق، و ُبرنده یعنی خیلی خوب اعمال را می شکافد و بررسی می کند. امام صادق(ع) می فرماید اگر پرونده های برخی از شما را در دنیا نشانتان بدهند، سکته می کنید! خیلی از چیزهایی که تصور می کرده خوب است، از ریشه اشتباه بوده !
اولین گروه سابقون هستند : السابقون السابقون . مؤمنین، اولیاء خدا، شهدا و کسانی که در دایره ی سابقون قرار می گیرند، در روایت داریم همچون برق جهنده از پل صراط می گذرند، بسیار راحت و مطمئن. مواقف را یک لحظه می بینند و رد می شوند. چون دیدن مواقف یک سری از درجات تکامل را در روح باعث می شود.
گروه دوم به دشواری از روی پل رد می شوند.
و گروه سوم ؛ پیامبر(ص) می فرمایند در معراج دیدم که گروه گروه از پل صراط به درون جهنم سقوط می کردند.
می فرمایند صراط، نمونه ی صراط در دنیاست. کسانی که در دنیا در صراط مستقیم حرکت می کنند، به راحتی از پل عبور می کنند. اما کسی که همیشه در زندگی اش یک جایی گیر داشته، بابت هر ترمز و هر انحراف، در هر موقف یک جایی به مشکل بر می خورند.

” وَقفُوهم انّهم مسئولون ” ( صافات / 24 ) در صراط عده ی بسیاری را نگه می دارند ؛ این ها یک مسئولیتی به گردنشان است و باید جواب بدهند.
امام در تفسیر آیه ی 14 سوره ی فجر ( إنّ ربک لَبا المرصاد ) می فرمایند منظور از این آیه، صراط است: مرصاد یعنی صراط. در عقبات صراط خداوند در کمین کسانی است که می پنداشتند می توانند از حساب خداوند فرار کنند.

عقبات صراط
1. ولایت
ولی ات چه کسی بوده . از امام علی(ع) تا امام زمان(عج) و ولی حاضرت. من مات ولم یعرف امام زمانه مات میتة جاهلیة .. اینجا منظور فقط به امام زمان نیست، ولی حاضرت هرکسی هست باید بتوانی دفاع کنی. باید بتوانی با دلایل محکمه پسند از نظر عقبه ی صراط، از ولی ات دفاع کنی. اگر توانستی حقانیتش را اثبات کنی، از این مرحله رد می شوی.

2. مرصاد
خداوند در کمین است : خائنة الاعین و ما تخفی الصدور .چیزهایی را که در چشم ها و قلوب خائن مخفی شده بود، رو می کند.
اینجا نیت های خیانتکار منفی خودشان را نشان می دهند.

3. رَحِم
یک تعبیر رحِم، اقوام است؛ کسانی که با تو پیوند سببی و نسبی دارند.
امام صادق(ع) فرمودند بالاترین رحِمی که از تو سوال می شود ، ما اهل بیت هستیم. ارتباطت با اهل بیت چگونه بود؟ در شادی و ناراحتی شان چگونه بودی؟ با دردهای امام زمانت چقدر آشنا بودی؟ چقدر دغدغه های ذهنی امامت را رفع می کردی؟؟

4. امانات
سوال می کنند از بدن سالمی که به تو دادیم چه استفاده ای کردی؟؟ از وقت و سایر امکاناتت چگونه بهره بردی؟؟ از عقل سالمت، چشم، گوش، خانواده و … که به تو عنایت کرد سوال می شود تا ..فاسئلوا عن النعیـــم که آقا امام صادق فرمودند منظور از نعیم، ما اهل بیت هستیم.

5. نماز
6. عقبه ی عدالت ( حق الناس )
یعنی در اینجا دیگراز فضل و رحمت خبری نیست. خداوند نسبت به حق مردم سخت گیر است؛ مادی یا معنوی.
در این عقبه ی عدالت عده ی زیادی منتظرند که حقشان را بگیرند. یکی از شلوغ ترین عقبه های صراط عقبه ی عدالت است !

نکات منفی صراط
* ویلٌ لکل هُمزة لمزة . یک : عیبجویان. کسانی که در دنیا بیشتر از خود و عیب خود را ببینند، می گشتند تا عیب دیگران را کشف کنند. فرمودند “ویل” چاهی است که مستقیم از وسط صراط به جهنم می رود. دو : مسخره کنندگان. کسانی که دوست داشتند از دنیا لذت ببرند به قیمت خرد کردن بقیه. به قیمت مسخره کردن ارزش ها و دین.  پیامبر(ص) در حدیث معراج فرمودند عیبجویان و مسخره کنندگان را دیدم در حالی که ملائکه ای با قیچی از گوشت پهلویشان می چیدند و به زور به خوردشان می دادند. در روایت دیگری داریم که در اینجا دری بسوی بهشت برای اینان باز می شود و به امید فضل و بخشش به سمت در حرکت می کنند و به محض اینکه رسیدند، در برویشان بسته می شود و عذابشان شروع می شود.چندین بار این کار تکرار می شود تا عاقبت رو به خدا می گویند : أتستهزء ونا ؟؟ آیا ما را مسخره می کنی؟؟ و خداوند می فرماید این به عقاب و تقاص زمانی بود که دین خدا و ارزش ها را مسخره می کردید، مردم را به تمسخر می گرفتید.

* رهبران گمراهی و بدعت گذاران.
کسانی که خیلی راحت نسبت به تمام مسائل دین و .. اظهار نظر می کنند. در مدارس، دانشگاهها، مکان های عمومی و .. . اینها کسانی هستند که روز قیامت هیــــچ جوابی ندارند. چون این یک امر ساده و گذرا نیست، مسیر دین را عوض می کند.
شیخ اشراق، مرحوم شهاب ادین سهروردی در رسالة المقامات می گوید در این عقبه در صراط، بندی است به نام بند قاتلین. کسانی که قتل کردند ؛ در حالیکه نفس انسانی را از بین نبردند، بلکه با جملات بدعتی را گذاشتند.
بدعت یعنی کسی انحرافی را در دین ایجاد کند که باعث شود مسیر دین از صراط مستقیم جدا شود.
رهبران گمراهی ؛ موسسان و پایه گذاران مکاتب همچون صوفیه و .. . تا چندین سال هر کسی که از این راه در مسیر انحراف قرار بگیرد، کار این افراد گیر دارد.

* تکذیب کنندگان
کسانی که بدون هیچ دلیل عقلی تکذیب می کردند. ( یکی از وسوسه های شیطان در کلام، این است که انسان را وادار به تکذیب می کند، و نه تایید ) .

*  آنان که در فرصت های معنوی گناه می کنند.
کسی که در فرصت های مادی و شهوانی( به معنای عام ) می لغزد، امکان بازگشتش بسیار زیاد است. اما کسی که در یک فرصت معنوی گناه می کند، اسمش در لیست سیاه ثبت می شود. شیطان با بنی آدم کینه دارد و میخواهد تو را در راهی وارد کند که بازگشتی برایش نیست.
اینهمه محافل گناه ! همه را رها کرده ، در محیط معنوی و با لعاب تقدس و نورانیت ؟!!
باید جدی توبه کنید. حداقلش این باشد که دیگر در محیط های معنوی و مذهبی، گناه نباشد.

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید